home

Méhészet

Pályázatírás, projektmenedzsment, közbeszerzés

Épületgépészet












Ajándék ötlet: „csináld magad”

Csináld magad:

Igen könnyen elkészíthető ajándék, a sokak által kedvelt édesség, a mézes csemege és a mézeskalács házikó.

Rögtön puha mézeskalács


Hozzávalók

  • 50 g vaj vagy margarin
  • 60 g cukor /de akár 50%-ban helyettesíthető mézzel is/
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj,
  • 1 kk reszelt friss vagy őrölt szegfűszeg,
  • csipet gyömbér, szerecsendió , szegfűbors ( vagy  1/4-1/2 csomag mézes sütemény fűszerkeverék-érdemes nyeresen kóstolgatni)
  • 1/2-1 citrom héja reszelve
  • 1 tojás

A díszítéshez:

  • 120 g porcukor
  • 1 tojás fehérje

Elkészítés

  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
  3. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
  4. 5-12 órára hidegre tesszük.
  5. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
  6. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és  különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
  7. 200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
  8. Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.

 

Ajánlat:

Díszíteni lehet sokféleképpen, sütés előtt diót, mogyorót, mandulát, mazsolát nyomhatunk rájuk, s felvert tojással megkenjük. Használhatunk cukormázat egyszínűt, vagy ételfestékkel színezettet is.
Ha lágynak tűnik a tészta, nem kell törődni vele, nem kell utána lisztezni, mert a hideg pihentetés után megkeményedik és kezelhetővé válik.
Érdemes több részletben nyújtani, s a többit bennhagyni a hűtőben, míg sorra nem kerül.

 

Forrás: www.nosalty.hu (picit átalakítva)

Mézes csemege

Semmi más nem kell hozzá, csak méz, üveg, magvak és szárított gyümölcsök.

Nagyon szép, ha kicsit díszesebb, a hagyományostól eltérő formájú lekváros- vagy befőttesüveget választunk, míg a méz kínálatból az akác- és a hársméz a legjobb (ne legyen vegyes virágméz, mert az hamar becukrosodik).

Amit belerakhatunk: dió (többféle), natúr mogyoró és mandula, szárított gyümölcsök – mazsola, datolya, füge, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, szárított alma, cukrozott narancshéj.

Cukrozott narancshéjat mi magunk is készíthetünk: a vékonyan lehámozott héjat – a fehér részt eltávolítva – 3–4 napig hideg vízben áztatjuk, mindennap cserélve rajta a vizet. Ezt követően felkockázzuk és cukros szirupban fél órát főzzük.

A kimosott, kiszárított üvegekbe rétegezzük bele a magvakat; úgy, hogy az első réteg egyenletesen szétterüljön az üveg alján, fölé már szépen, rendben rakható a többi mag vagy aszalt gyümölcs. Ha beleraktunk mindent az üvegbe, és az teljesen megtelt (ha nincs tele, „úszkálni” fognak a magvak a mézben), csurgassuk rá a mézet és hagyjuk állni fél órát. Ennyi idő alatt a méz kitölti az üres lyukakat, majd töltsük fel teljesen és zárjuk le.

Karácsonyi mintás anyagból vágjunk ki cikcakkollóval a fedőnél pár centivel nagyobb átmérőjű kört, amit szalaggal átkötve rátehetünk az üveg tetejére díszítésként.


Mézeskalács házikó

A méz klasszikus kelléke a karácsonyi étkeknek, a hagyományok óvó-védő szerepet tulajdonítanak neki. Elsősorban mézeskalács tészta készül belőle. A mézeskalács tésztából azonban nem csak karácsonyfára akasztható figurákat, vagy Mikulás csizmát, de mézeskalács házikót is készíthetünk, amelyet a gyerekek örömmel díszítenek színes cukrokkal..

A falak és a tető készítéséhez használjunk mézeskalács tésztát (a tészta receptje itt is megtalálható: http://www.szk2009.hu/mezes-receptek).

A tésztából 2 rövid és 2 hosszú oldalfalat kell kivágni (ablakokkal, ajtóval), valamint 2 darab tetőt. Ne gondolkodjunk túl nagy méretben, hiszen a házat össze is kell állítani és díszíteni is kell! Körülbelül 20 cm hosszú, 12-15 cm széles és magas ház elegendő.

 

Néhány hasznos tipp, amelyekre érdemes gondolni a mézeskalács házikó készítésénél:

  • Ragasztani hatékonyan lehet olvasztott cukorral. Ennek előnye, de hátránya is, hogy nagyon gyorsan megkeményedik. Egyszerűbb, ha a házikót a tűzhely közelében álltjuk össze, és az olvasztott cukrot folyamatosan melegen tartjuk.  Nem kell sok cukrot felolvasztani (fenti méretű házhoz elegendő 5 dkg), hiszen a lapokat elegendő csak az érintkezési vonal mentén összeragasztani. Ennek ellenére, ez nem gyerekjáték. Az olvasztott cukor forró, könnyen megégethetjük vele magunkat, ráadásul gyorsan kell dolgozni. Legegyszerűbb, ha a falak ragasztását két felnőtt végzi el (egyik tartja a lapot, amíg a másik megkeni az olvasztott cukorral). A ragasztás helyét a díszítés során a fehér cukormázzal el tudjuk takarni. Ha munka közben valamelyik lap eltörne, olvasztott cukorral az is „megjavítható”. Mivel az olvasztott cukor azonnal megköt, és jól fixál, haladéktalanul áttérhetünk a díszítésre.
  • Díszítéshez használjunk cukormázat és színes gyöngyöket, cukrokat, pillecukrot, stb. A cukormázhoz (fenti házikóhoz) 1 tojásfehérjét verjünk fel csipetnyi sóval, majd tegyünk hozzá 10 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, keverjük pár percig, amíg szép fehér színű nem lesz. Ez a cukormáz lesz a ragasztó is a gyöngyökhöz, cukrokhoz. A cukormázat tegyük nejlonzacskóba (vagy papírtölcsérbe), aminek végére kicsi lyukat vágunk. Határozott mozdulattal vigyük fel a kívánt mintát a falakra, tetőre. Most jöhetnek a gyerekek, a hátralévő rész már gyerekmunka! Hagyjuk, hogy saját elképzelésük szerint díszítsék fel a házikót.
  • Tárolás: a házikót tegyük egy lapos tálra, tálcára, vagy ha ilyen nincs, alufóliába becsomagolt kartonlapra. A végleges száradás legalább 8 óra, addig óvatosan bánjunk  a házikóval.
 

Keresés

Névnap

Ma 2018. december 17., hétfő, Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Szavazások

Milyen gyakran fogyaszt mézet?
 

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi